Elitkonyha

.
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

 

 
 





 

 
Zelercsíkok



Hozzávalók 

4 személy részére 

400 g nagyon vékony csíkokra szelt zeller 
1 tubus majonéz 
2 ek. Dijon mustár 
só, bors 
1 csokor felaprított kapor 

Elkészítés 
1. A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük, s legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. 



Az olasz konyha jócskán bővelkedik olyan receptekben, melyben a megmaradt, másnapos vagy régebbi kenyér kerül felhasználásra. Fokhagymával fűszerezve, megpirítva, összemorzsolva kerülhet friss tésztaételekre, vagy levesekbe, illetve készülhet belőle saláta, mint pl. a toszkán panzanella. Hazájában a kenyérsaláta ciabatta kenyérből készül; természetesen ezt helyettesíthetjük más fehér kenyérrel is – erre a legalkalmasabb egy 3-4 napos, arra ügyeljünk csak, hogy a kenyér ne legyen morzsálódós, mert akkor a salátában szétmállik. A legegyszerűbb panzanella nem áll másból, mint kenyérkockákból, paadicsomból és bazsalikomból, mindez egy egyszerű dresszinggel meglocsolva, ami olívaolajat, vörösborecetet és fokhagymát tartalmaz. A saláta ily módon egy frissítő, könnyed nyári vacsora, ami azonban néhány alapanyaggal feljavítva kiadós is lehet.

Olasz kenyérsaláta



Hozzávalók

4 személy részére 

2 csomag Mozzarella 
150 g ropogós kenyér 
1 cs. újhagyma 
4-5 paradicsom 
1 kígyóuborka 
1 cs. bazsalikom 
2 ek. Aceto balsamico 
só, bors 
1 fokhagymagerezd 
4 ek. olivaolaj 
(1 ek. kapribogyó)



Elkészítés

1. A mozzarellát lecsepegtetjük, kockákra vágjuk. A kenyeret apró darabkákra szeleteljük. 

2. Az újhagymát megmossuk, megpucoljuk, és enyhén eldöntve vékony szeletekre vágjuk. A paradicsomokat megmossuk, középső zöld részét alaposan kivágjuk. A bazsalikomot megmossuk, konyhapapírral szárazra törölgetjük. A leveleket lecsipegetjük, és nagyobb darabokra vagdossuk. 

3. A balzsamecetet a sóval és a borssal elkeverjük. A fokhagymagerezdet átnyomva hozzákeverjük. Az olajat folyamatosan az ecethez adagoljuk, és alaposan elkeverjük. 

4. A saláta hozzávalóit a dressinggel összekeverjük, rövid ideig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Legvégén a kapribogyót a salátára szórjuk. 

Tipp: A kenyérkockákat kevés olajban serpenyőben megpiríthatjuk, adhatunk hozzá kevés fokhagymát is. 

 



A német háziasszonyok és szakácsok méltán büszkék egy igazán ízletes házi burgonyasalátára, különösen, ha azokra a majonéztól tocsogó, szétmállós salátákra gondolunk, amit a német határokon túl is e névvel illetnek. Az élelmiszerboltok műanyagedénybe csomagolt, illetve a gyorsbüfék burgonyasalátája egyáltalán nem említhető egy lapon egy igazi német burgonyasalátával. Az alapanyag a burgonya, mely nem szétfővő és szép sárga. Megfőzik, meghámozzák, s még melegen felszeletelik – eddig megegyezik minden burgonyasaláta receptje, ezután már csak ízlés kérdése, mivel dúsítják. Legtöbbször hagymával, petrezselyemmel, ecetes uborkával, almakockákkal, baconszalonnával ízesítik. Kiváló köret lehet hidegen vagy melegen is húsokhoz. Németország számos vidékén pedig tradícionálisan szenteste is burgonyasaláta kerül az asztalra az ünnepi húsok mellé.

Burgonyasaláta



Hozzávalók 

4-6 személy részére 

1 kg nem szétfővő burgonya 
2 tk. egész köménymag 
só 
2-3 mogyoróhagyma, felaprítva 
4 ek. fehérborecet 
1-2 csipet cukor 
3 ek. olívaolaj 
frissen őrölt fekete bors 
150 g bacon szalonna 
4-5 db ecetes uborka, felkarikázva 
1 csokor metélőhagyma, felakrikázva 

Elkészítés 

1. A burgonyát megmossuk. A sós, köménymagos vízben kb. 25 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd hagyjuk kissé kihűlni. Héját lehúzzuk és vékonyan felszeljük, salátás tálba tesszük. 

2. A felaprított hagymát és az ecetes uborkát a krumplihoz keverjük. 

3. Dresszing: az olajat, ecetet és a cukrot alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózunk, borsozunk. Az öntetet a krumplira öntjük, elkeverjük. A tálat lefedjük, s szobahőmérsékleten legalább 2 órán át pihentetjük. 

4. A baconszalonnát felkockázzuk, s egy teflon serpenyőben zsíradék hozzáadása nélkül megpirítjuk. A metélőhagymát és a bacont a salátához keverjük, s azonnal tálalhatjuk.

 



A franciák híres salátája is mint nagy átváltozó művész terjedt el a gasztronómia területén, hisz a különböző zöldségek rusztikális keveréke igazán dekadens kompozícióvá is avanzsálhat, ha pl. fürjtojást, vagy valamilyen különleges tonhalat is tartalmaz. A saláta legrégebbi receptje Nizzából származik, s articsókát, paprikát, paradicsomot, olívaolajat és szardellát tartalmaz, mindez egy fűszernövényes öntettel lelocsolva. A modern változatok ettől már jócskán eltérnek; az egyik legszembetűnőbb különbség, hogy számos variációban a szardellát felváltotta a tonhal, s hogy a saláta sokkal tartalmasabb és kiadósabb lett. Tartalmaz még főtt burgonyát, zöldbabot, főtt tojást és a már említett tonhalat. „Szezonja“ a nyár, amikor a paradicsom valóban édes és lédús, a zöldbab pedig friss és zsenge.

Salade Nicoise



Hozzávalók 

4 személy részére 

1 maroknyi zöldbab 
1 kisebb fej saláta, kis darabokra tékedve 
2 főtt tojás, felkarikázva 
4 közepes paradicsom, negyedelve 
200 g konzerves tonhal 
12 db fekete olívabogyó 
2 ek. friss, felaprított petrezselyem 

Szósz: 
2 ek. vörösborecet 
1 ek. Dijon mustár 
2 fokhagymagerezd, átnyomva 
75 ml extra szűz olívaolaj 
só, bors 

Elkészítés 

1. A zöldbabot röviden sós vízben megpároljuk. 

2. A salátaleveleket, a zöldbabot, az olívabogyókat, a tojáskarikákat és a tonhalat 4 tányéron elrendezgetjük, petrezselyemmel megszórjuk. 

3. Az ecetet a mustárral és a fokhagymával elkeverjük, majd az olívaolajat lassan hozzákeverjük. Ízlés szerint sózunk, borsozunk. A szószt a salátára locsoljuk. 
A salátát ropogós kenyérrel szervírozzuk.

 


A receptet az 1860-as években a híres moszkvai Hermitage étteremben a francia szakács Lucien Olivier találta ki, s egészen napjainkig kedvelt, s gyakran készített saláta. Eredetileg egy luxus salátaremix, mely kaviárt, folyami rákot, vadhúst, nyelvet, ecetben eltett zöldségeket, főtt tojást és majonézt tartalmaz. A „Salade Olivier“ az étterem márkajele volt. Az évek folyamán aztán a receptből különböző variációk alakultak ki: tartalmazhat csirkehúst, sonkát, főtt tojást, főtt burgonyát és még számos párolt zöldséget. A dresszing alapja még mindig a majonéz. Az orosz salátát számos országban megtalálhatjuk, az ottani ízvilághoz igazodva. Nálunk francia salátaként ismert, a büfék, svédasztalok kedvelt salátája. 

 



A világhíres receptek mögött, ahogy már megszokhattuk, legtöbbször szakácsok illetve gasztronómusok állnak, a Waldorf saláta mégis kivételt képez, ugyanis feltalálása egy főpincér nevéhez fűződik: Oscar Tschirky a New York-i Waldorf hotelben dolgozott, s az 1890-es években kreálta először a kockázott almából és zellercsíkokból kombinált salátát, mely aztán hamarosan kedvelt saláta lett a hotelben, később pedig az egész világon. A Waldorf saláta két fő alapanyaga a majonézzel elkeverve igazán finom ízharmóniát alkot; a dió csak sokkal később került a salátára. A modern változatok pedig tartalmaznak mazsolát, banánt, szőlőszemeket, esetleg darabolt datolyát is.

Waldorf-saláta



Hozzávalók (4 személy részére)

600 g gumós zeller 
2-3 savanyú alma 
1 citrom leve 
40 g dió durvára darabolva 
4 ek. majonéz 
2 ek. joghurt 
só, bors, csipet cukor 
diszítéshez 3-4 felezett dió és almaszeletek



Elkészítés

1. A zellergumót tisztítás után először szeletekre majd vékony csíkokra szeljük. 

2. Az almákat megmossuk, negyedeljük, eltávolítjuk a magházat. Felkockázzuk, citromlével meglocsoljuk. 

3. A zellercsíkokat és az almakockákat összekeverjük, hozzáadjuk a diót is. A majonézes joghurtot beleforgatjuk a salátaaalapanyagokba, végül sózunk, borsozunk és kicsit cukrozunk. Utolsó alapos keverés és tálalás. 
A salátát kínálhatjuk önmagában, friss kenyérszeletekkel, pirítossal vagy rántott illetve natúr husokhoz.

 



A tipikus amerikai saláta eredetileg Hollandiából származik; „Koolsa“ jelentése hollandul „fejes saláta“. Mégis Amerikában lett különösen népszerű, ami nem is csoda, hisz a friss, ropogós saláta kiválóan alkalmas nehezebb ételekhez. Valószínűleg az elkészítés egyszerűsége is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ennyire népszerű. A lereszelt káposztát még vékony csíkokra szelt sárgarépával vegyítik, majd majonézes dresszinggel összekeverik. Számos amerikai gyorséteremben a szendvicsekhez automatikusan jár egy-két kanál coleslaw. Amerikán kívül létezik pár érdekes variáció, nézzünk néhány példát: Izraelben pl. egy csípős ecetes szósszal keverik össze a zöldségeket, Libanonban pedig a káposztát olívaolajjal, citromlével, köménnyel és mentával kombinálják.

Coleslaw



Hozzávalók 

4-6 személy részére 

500 g fehér és vörös káposzta vegyesen, vékonyra lereszelve 
3-4 db sárgarépa, vékony csíkokra szelve 
2-3 piros alma, vékony csíkokra szelve 
1 lilahagyma, vékony csíkokra szelve 
1 csokor petrezselyem, felaprítva 
60 g majonéz 
60 g tejföl 
2-3 ek. nagyon csípős mustár 
só, bors 

Elkészítés 

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. A majonézmenyiséget még ízlés szerint növelhetjük illetve csökkenthetjük.

 



Megint egy amerikai találmány, mely a legkisebb sarki illetve a legnívósabb észak-amerikai éttermek étlapján is megtalálható. Állítólag a recept feltalálója Cesare Cardini volt, aki San Diegoban élt, s olasz származású gasztronómus volt. Az 1920-as években keletkezett saláta alapanyagai: salátalevelek, fokhagyma, parmezán, pirított kenyérkockák, bugyantott tojás, olívaolaj, citromlé és Worcester szósz. A zöld leveleket kézzel volt szokás enni. A Dijon mustár, bacon és szardella csak későbbi kiegészítők – a legtöbb szakács azonban hű maradt az eredeti verzióhoz. Egy jól sikerült Caeser saláta szaftos, zsenge salátalevekből, krémes ugyanakkor lágy dresszingből, ropogós pirított kenyérkockákból, dióízű parmezánból és annyi fokhagymából áll, hogy az még egész vámpírhordákat is meghátrálásra késztet.

Ceaser saláta



Hozzávalók 

4 személyre 

1 nagy fej saláta 
2-3 szelet toastkenyér 
1 ek. vaj 
1 fokhagymagerezd 
parmezán sajt, egészben 

A szószhoz: 
1 doboz szardínia, olajban 
1 gerezd fokhagyma 
2 tojássárga 
1 ek. csípős mustár 
1 tk. Worcestershireszósz 
1 tk. citromlé 
1/2 dl fehérborecet 
só, bors 
1,5 dl olivaolaj



Elkészítés

1. A salátaleveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. 

2. A toastkenyereket kockázzuk. A vajat teflon edényben felolvasztjuk, a fokhagymát belepaszírozzuk, és benne a kis kenyérkockákat ropogósra píritjuk. 

3. A parmesánt hajszálvékony 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Sajtvágóval a legegyszerűbb. 

4. A szardíniát leszűrjük, tálkába tesszük. Belepaszírozzuk a fokhagymát, hozzáadjuk a maradék szósz-alapanyagokat és botmixerrel alaposan összedolgozzuk. 


5. A salátaleveleket elrendezzük a tányérokon, vagy egy nagy tálban. Ráöntjük a szószt, és a kenyérkockákat, majd a parmezánnal megszórjuk. Tálaljuk. 



Ami e frissítő, keleti salátát olyan egyedivé teszi, az a sok aromatikus fűszernövény. A hegyekben Szíria és Libanon között a tabbouleh már szinte petrezselyemsaláta. Nagy mennyiségű fűszernövényt felaprítunk, ehhez jön a szintén apróra vágott újhagyma, az uborka- és paradicsomkockák, majd a bulgur, amelynek azonban az igazi tabboulehban nem a főszerepet osztották. A dresszing lehet egészen egyszerű: olívaolaj és citromlé már elegendő, néhány szakács azonban még fahéjjal és szíriai chiliporral is megszórja. A saláta már előző nap is elkészíthető, a paradicsom azonban mindig csak közvetlen tálalás előtt kerül bele. A keleti előételek - a mezze – tradícionális étele. Gyakran szervírozzák salátaleveleken, s így akár evőeszköz nélkül is könnyen megehető.

Tabbouleh



Hozzávalók 

4 személy részére 

250 g bulgur 
forró víz 
75 ml olívaolaj 
75 ml citromlé 
3-4 db újhagyma, felaprítva 
1 kisebb csokor petrezselyem, felaprítva 
1 kisebb csokor mentalevél, felaprítva 
3 közepes paradicsom, apróra kockázva 
1 kígyóuborka, meghámozva, magok eltávolítva, apróra felkockázva 
só, bors 

 

.
 
.
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
.
Indulás: 2010-08-17
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 


Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!