Zsömle
Zsemle /Sziszi
3 dl tej
50 dkg liszt
1 csomag száraz élesztő
1,5 teaskanal só
1,5 teáskanál cukor
1 tojás
A hozzávalókat felsorolás szerint tettem a kenyersuto gepbe (élesztőt a liszt közepébe kell tenni, aztán betemetni), majd elindítottam a dagaszto programot (nálam 2 óra 20 perc), de ha nincs géped, az sem gond, akkor a hozzávalokat osszegyúrod (liszt, cukros tejben felfuttatott élesztő, só, tojás, majd langyos helyen kelni hagyod (jó duplajara kell keleszteni). Ha kész, a tésztát lisztezett gyúródeszkára borítod, elfelezed, megint elfelezed és megint , így nagyjából egyenletes tésztamennyiséget kapsz. A kis darab tésztákból gömböt formálsz a kezeddel, többször átforgatod a kezed élevel (remélem, érthetően írom ), majd sütopapírral borított tepsibe rakod, tojással lekened es betolod a sütőbe En légkeveresesben 160 fokon sutottem kb. fel órat (amikor szep piros az alja es a teteje is, akkor van kesz). A kesz zsemleket meg forrón egy ecsettel lekened vízzel (gyors mozdulatokkal) es hagyod kihűlni
A tetejere egyébkent bármit rakhatsz, sajt, kömény, nagyszemű só, lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, ízles szerint.
Én kézzel dagasztottam, a tetejére szezámmagot szórtam. Nagyon finomra sikerült, a vendégek pillanatok alatt megették, így tanultam az esetből, és ma estére dupla adagot gyúrok be. |