|
|
Fűszeres-almás kalács
Hozzávalók a tésztához: 2,5 dl tej, 2 ek.cukor, 45 dkg vitaminos liszt, csipetnyi só, 4 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő.
A töltelékhez: 5 db közepes méretű alma, 1-1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi őrölt gyömbér, 4 ek méz.
Tetejére: fél dl tej.
Zsemlemorzsa.
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
A tésztához valókat alaposan kidagasztjuk.
Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket.
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, ízesítjük a fűszerekkel és a mézzel.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb.40x40 cm-es lappá.
Megszórjuk a tésztát egy kis zsemlemorzsával.
Elegyengetjük rajt a tölteléket úgy, hogy körben 2 ujjnyi tészta szabadon maradjon.
Felcsavarjuk, mint a bejglit, és kivajazott formába tesszük.
Langyos helyen pihentetjük még egy kicsit, míg a sütőnk bemelegszik.
Megkenjük tejjel a tetejét, és az előmelegített sütőbe toljuk.
180 fokon, kb. 50-55 perc alatt arany színűre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, megint megkenjük tejjel.
Rácsra borítva hagyjuk kihűlni. |
|
|
|
|
2024. Május
H | K | S | C | P | S | V | 29 | 30 | 01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 01 | 02 |
|
| | |
|
|