Észak-amerikai konyha és étkezési szokásai
Észak-Amerika nagy kiterjedésû földrész, országaiban sokféle kulturájú és hagyományokkal rendelkezõ nép él. Nyilván nem beszélhetünk egységes, tipikus amerikai konyháról, hiszen a különbözõ helyekrõl bevándorolt népek -különösen, ha kolóniában élnek- megõrzik magukkal hozott hagyományaikat. A magas színvonalon álló tartósító- és élelmiszeripar termékeinek köszönhetõ, hogy friss nyersanyagot szinte alig használnak fel. A húsokat fõleg roston vagy grillen sütve fogyasztják, sokféle salátát, sült burgonyát esznek. Szívesen készítenek csirkét, kacsát, de legkedveltebb az érlelt rostélyosszelet átsütve vagy félangolosan. A húsokat szívesen fogyasztják párolt gyümölccsel. Általában elmondhatjuk, hogy sok gyümölcsöt és gyümölcslevet fogyasztanak, salátáik utolérhetetlenek /jellegükben leginkább a Károlyi-, a Gundel salátákhoz hasonlíthatjuk/, a vitamindús étkezés jellemzi konyhájukat. Villásreggelivel kezdik a napot, melynek a fõfogása valamilyen tojás-, hal- vagy húsétel. Délben rostonsültet vagy szendvicset, hot dogot, hamburgert esznek. A vacsora kiadósabb, levessel kezdik, valamilyen hideg vagy meleg elõételt is fogyasztanak. Ezután halétel vagy mártásban párolt hús következik. Az édességek közül a gyümölcsös tésztákat, a fagylaltokat, a pudingokat, a krémeket szeretik legjobban. Kávéjuk a nálunk készült feketénél lényegesen hígabb és világosabb színû. Egyes vidékeken a bort is kedvelik, de általában sört és égetett szeszes italokat fogyasztanak.
|