Aranygaluska
|
Hozzávalók a tésztához: 75dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3 tojás sárgája, 4,5 dl tej, 9 dkg vaj, 7,5 dkg barnacukor, csipetnyi só.
Hozzávalók a vaníliasodóhoz: 1 l tej, 2 vanília pudingpor, barnacukor, 3 tojásfehérje.
Hintéshez: 25 dkg darált dió, 10 dkg barnacukor, 10-15 dkg olvasztott vaj.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A tésztához valókat alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, lanygos helyen a kétszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, kinyújtjuk kb 1 cm vastagra tésztát, és a legkisebb szaggatóval (átmérője 3cm), elkezdjük szaggatni.
Egy hőálló tálat kivajazunk.
A kiszaggatott karikákat a tálba szorosan egymás mellé helyezzük.
Ha kiraktuk a tál alját, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a cukrozott darált dióval.
Így rétegezzük tovább.
A legfelső réteg tészta legyen, és ezt is kenjük meg olvasztott vajjal.
Előmelegített sütőbe, szép aranybarnára sütjük, kb 1 óra alatt.
Amíg sül, közben elkészíthetjük a vaníliasodót:
7 dl tejet tűzre teszünk.
A maradék 3 dl-ben, egy kistálban, kikeverjük a 2 cs. pudingport.
Amikor forr a tej, kevergetés közben hozzáöntjük a pudingos tejet.
Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, ízesítjük cukorral.
A tojások fehérjét jó kemény habbá verjük, és a még meleg pudinghoz óvatosan hozzákeverjük.
A galuskát tépkedve tányérra szedjük, és a vaníliasodóval leöntve kínáljuk.
Tipp: Ha ez a tésztamennyiség nem fér bele a tálunkba, és maradt még diónk is, a maradék tésztából csinálhatunk diós csigákat is. (kinyújtjuk a tésztát, megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a diót, feltekerjük, mint a bejglit, kb 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe állítva egymás mellé helyezzük, és aranybarnára sütjük.) |
|