Aranygaluska
|
![](http://www.nlcafe.hu/data/user/kepek/1/28/72/77/1093464_fit_396x289.jpg)
Hozzvalk a tszthoz: 75dkg liszt, 3 dkg leszt, 3 tojs srgja, 4,5 dl tej, 9 dkg vaj, 7,5 dkg barnacukor, csipetnyi s.
Hozzvalk a vanliasodhoz: 1 l tej, 2 vanlia pudingpor, barnacukor, 3 tojsfehrje.
Hintshez: 25 dkg darlt di, 10 dkg barnacukor, 10-15 dkg olvasztott vaj.
Elksztse:
Az lesztt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A tszthoz valkat alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, lanygos helyen a ktszeresre kelesztjk.
Amikor megkelt, kinyjtjuk kb 1 cm vastagra tsztt, s a legkisebb szaggatval (tmrje 3cm), elkezdjk szaggatni.
Egy hll tlat kivajazunk.
A kiszaggatott karikkat a tlba szorosan egyms mell helyezzk.
Ha kiraktuk a tl aljt, megkenjk olvasztott vajjal, megszrjuk a cukrozott darlt dival.
gy rtegezzk tovbb.
A legfels rteg tszta legyen, s ezt is kenjk meg olvasztott vajjal.
Elmelegtett stbe, szp aranybarnra stjk, kb 1 ra alatt.
Amg sl, kzben elkszthetjk a vanliasodt:
7 dl tejet tzre tesznk.
A maradk 3 dl-ben, egy kistlban, kikeverjk a 2 cs. pudingport.
Amikor forr a tej, kevergets kzben hozzntjk a pudingos tejet.
Amikor besrsdtt, levesszk a tzrl, zestjk cukorral.
A tojsok fehrjt j kemny habb verjk, s a mg meleg pudinghoz vatosan hozzkeverjk.
A galuskt tpkedve tnyrra szedjk, s a vanliasodval lentve knljuk.
Tipp: Ha ez a tsztamennyisg nem fr bele a tlunkba, s maradt mg dink is, a maradk tsztbl csinlhatunk dis csigkat is. (kinyjtjuk a tsztt, megkenjk olvasztott vajjal, rszrjuk a dit, feltekerjk, mint a bejglit, kb 2 cm vastagsg szeletekre vgjuk, kivajazott tepsibe lltva egyms mell helyezzk, s aranybarnra stjk.) |
|